B R I D G E  BG

 

Назад                                                                                      Съдържание                                                                                                   Напред

  

 

Да прочетеш чистенията на врага

 

Не само в дефанс е необходимо да се знае разпределението на картите в декларанта, но и като декларант трябва да се „хване” разпределението на дефандьорите. Лесно можем да си правим изводи от чистенията на дефанса, стига да се поставим на негово място. В следващата игра чистенията на левият противник помагат на декларанта да създаде пълната картина на раздаването:

 

8 2

Запад

Изток

Юг

Юг

 

Д 9 7

пас

пас

пас

1

                   1 - 16+ точки, произволно разпределение

К Д В 8 4

пас

2

пас

2БК

                   2- 5+, 8+ точки

10 9 3

пас

3БК

пас

пас

 

 

NSEW

пас

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

К 10 9 4

 

 

А К В 4

 

 

А

 

 

К 6 5 4

 

 

 

Играете двойки, мястото е Пула, годината е 2008. Не просто двойки, а микст от 148 двойки, микст, на който голяма част от жените имат шанса да поиграят бридж с по-качествен партньор. Като жена декларант сега е моментът да се справите в разиграването, че така и така рядко ви отстъпват тази роля.

Атаката е разочароваща: 10...

Ако карите дойдат се правят 9 ръце. Въпросът е как да се направят 10 или повече...

Няма какво много да се умува и решавате да опънете взятките си в червените. Печелите в ръка, деблокирате А, слизате на Д в мора и опъвате карите, от ръка чистите по 2 пики и 2 трефи, качвате се в ръка и прибирате и двете купи.. Изток има 4 карти в каро, 2 карти в купа и е направил 3 чистения: 3 пики, като последната пика е В.

Ендшпилът е 4 картов, където в ръка сте с К 10 и К 6. Сега да помислим с какви карти е останал Изток. Ако той е държал А х х (х) / Д х х х / А Д х (х), той с лекота би чистил поне една трефа, от което следва, че Изток в момента държи Д х х в трефа и А или Д. Вече може да наредим цялото разпределение на масата:

С оранжево са изиграните карти

 

 

8 2

 

 

 

 

Д 9 7

 

 

 

 

К Д В 8 4

 

 

 

 

10 9 3

 

 

Х 7 5

    NSEW.gif

Х В 6 3

10 5 3 2

8 6

6 3 2

10 9 7 5

А (В) х

Д (В) х

 

 

К 10 9 4

 

 

 

 

А К В 4

 

 

 

 

А

 

 

 

 

К 6 5 4

 

 

 

Продължаваме в този дух и сега мислим кое би ни свършило работа: ♠А или ♠Д.

Сега трябва да отчетем и чистенията на Запад. Ако той е оставил 2 и 2 в черните, то ще трябва да уцелим дали Изток има ♠А или ♠Д, за да вземем десета ръка. Съответно да изиграем малка пика за сек ♠А в Изток и след като приберат двете трефи (на трефа от Изток слагаме малка карта), Запад ще ни даде пика за десета взятка. Или пък да изиграем ♠К, ако Изток има сек ♠Д, то тогава Запад трябва да върне втора пика за 10 ръце – така Юг ще играе изпод втория си К, но ако Запад върне трефа: 11 ръце .

Вариант 2: Запад е оставил А х х и една пика. В този случай ни върши работа само: ♠А и А х х, тъй като ако ♠А е в Изток ще импасират нашият втори К. При този ендшпил шанс за десета взятка има, ако Изток да държи Д В х.

 

Вариант 3: Запад е с 3 пики и една трефа (А), то тогава просто трябва да си изиграем малка трефа от ръка, Запад ще спечели и ще играе пика, което ще одобри и вторият ни ♠К за 11 ръце!

 

За протокола: за точно (+600) получавате 26%, за +1 (630) – 59%. Аз да си призная нищо не „прочетох” и записах своите 26%... Но пък с атака пика или трефа дали този дон щеше да ни направи впечатление?

 

Дирдри

 

 

Назад                                                                                      Съдържание                                                                                                   Напред