B R I D G E  BG

 

Назад                                                                                      Съдържание                                                                                                   Напред

 

Предолимпийско

 

 

2008 година преминава под знака на Олимпиадата в Китай. Отминаха вълненията, свързани с представянето на българските спортисти по писти, басейни и спортни зали, но за нас, любителите на спортния бридж, емоциите предстоят. Защото олимпиадата в нашата област тепърва започва – ще стискаме палци от 03.10 на:

1. Георги Караколев – Деян Данаилов

2. Виктор Аронов – Юлиян Стефанов

3. Калин Караиванов – Румен Трендафилов

Първата олимпиада по мисловни спортове ще се проведе в Пекин, Китай и включва надпревари в областите шах, дама, го и бридж. Всяка страна – членка на Световната бридж федерация е поканена да участва с представителен отбор в откритата и в дамската надпревара. България и тук  ще се яви само с мъжки състав, въпреки специалната покана от организаторите, включваща поемане на разходите на женски тим. Българският дамски бридж изпуска златна възможност за изпращане на състав, който да трупа ценен опит в бойна обстановка, но... развитието на дамския бридж за съжаление не е на дневен ред в плановете на Федерацията ни.

За участие в откритата отборна надпревара са се записали 71 отбора, включващи 416 играчи от общо 71 държави. Разделени са на 4 групи, в които ще играят срещи всеки срещу всеки. Първите 4 отбора от всяка група се класират за следващите фази, които са директни Нокаут осмина-, четвърт-, полуфинали и финал. Класиралите се за всяка следваща фаза играят помежду си по предварително огласена схема, като лидерите в началните групи имат възможност да си избират противник за осминафинала. Нашият отбор се падна в “С” група заедно с Бангладеш, Белгия, Бермуда, Босна, Чили, Китайско Тайпе, Египет, Грузия, Гваделупа, Исландия, Мароко, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Сингапур, Испания, Украина. Като най – силни съперници в групата, според експертите, се открояват Норвегия, Полша и Китайско Тайпе (у дома и стените помагат), като разбира се никой противник не е за подценяване и може да поднесе както приятни, така и неприятни изненади.

При жените участие са заявили 54 отбора, включващи 318 състезателки от 54 държави.

Програмата на бридж игрите е богата и разнообразна. Ще има отборни първенства за сеньори, за младежи в 3 категории – до 28г, до 26г. и до 21г., двойков за младежи до 28г., индивидуален за младежи и Транснационален микст отборен турнир.

В категорията за младежи до 21 г. (всъщност тя се води не олимпийска, а световно първенство) за България ще се състезават Живко Сидеров, Стефан Скорчев, Деян Спасов, Николай Василев и Иван Сюсюкин, с подкрепата на г-н Тони Русев, NPC.

Отново (както и преди ЕвропейскотоJ) имам възможност горещо да пожелая на момчетата “лека и спорна игра и успешни импаси”.

                                                                 

Автор: Шуши

 

 

 

 

Назад                                                                                      Съдържание                                                                                                   Напред