B R I D G E  BG

 

Назад                                                                                      Съдържание                                                                                                   Напред

 

Разиграване на един цвят

 

 

Има стотици правила при изучаване на играта бридж. След като научите основните правила трябва да научите и как се разиграват определени комбинации от карти в един цвят.

Лесно ще влезете е следната игра, ако нямате такива знания .

 

 

 

 

J10653

 

 

 

 

 

A64

 

 

 

 

 

42

 

 

 

 

 

AK3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K972

 

 

 

Q4

 

QJ103

 

 

 

987

 

J7

 

      

 

KQ98

 

764

 

 

 

J1098

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A8

 

 

 

 

 

K52

 

 

 

 

 

A10653

 

 

 

 

 

Q52

 

 

 

 

 

 

 

 

Анонсът е :

W               N                E                 S

                            пас             1 каро

пас             1 пика         пас             1 БК

пас             2 трефи      пас             2 кари

пас             3 БК           пас...

 

След нормално анонсиране се достига до 3 БК. Анонсът на Север две трефи иска отношение към цвета пика. След като Юг показва, че няма три карти в цвета отговарящият назначава крайния договор.

След атаката на Запад дама купа се сваля мора. Първото впечатление от тази игра, че има само седем взятки от високи карти и двете липсващи трябва да дойдат от ометряне на някой цвят. Може да се играе за разпад на кари или пики. Ако се познае кой цвят е 3-3 има реална възможност да се извади тази игра. Тези два цвята обаче не са равностойни. Докато ако се играе за кари единственото разпределение което е добро за декларанта е 3-3. Цвета пика дава плътността J10 и това дава по-добри изгледи за ометряне на цвета. След асо пика и пика за валето ще се ометри цвета при 3-3, втори оньор в Запад или KQ в Запад.

Така ли се отиграва този цвят? Не, има и по-добро отиграване. След асо  пика и осмица пика от ръка (покрита с деветка) от мора трябва да се играе ниско. Това разиграване печели втори оньор пика в двете ръце. Реално практически много малко играчи ще пропуснат е KQx, когато е изтеглено асото и се играе към валето. Това дава възможност да се ометри цвета и при повечето случаи с KQ пики в Запад.

След два рунда в пика спечелете произволно връщане, слезте на трефа и играйте трета пика. Ако в този момент пиките са разпределени благоприятно и дефансът не е отворил три други взятки играта ще се извади.

Ако след като спечели първа пика дефансът смени в каро вземането с асото блокира цвета и дефансът не може да си вземе петте взятки.

 

Владимир Михов

 

Назад                                                                                      Съдържание                                                                                                   Напред