B R I D G E  BG

 

Назад                                                                                      Съдържание                                                                                                   Напред

 

IX  Европейско младежко първенство за двойки

 

 

 

              Живко Сидеров                                                      Деян Спасов

 

            Стефан Скорчев                                                       Николай Василев

 

 

От 15-ти до 18-ти юли в полския град Вроцлав се проведе деветото Европейско първенство за младежки двойки. Освен откритото първенство до 26 години, за първи път имаше и серия за девойки до 26 години и открито до 21 години. Аз и партньорът ми Николай Василев взехме участие в първенството до 26 години, докато другата българска двойка Деян Спасов – Живко Сидеров, представляваше страната ни в шампионата до 21 години.

По програма през първия ден се играха 60 (6 сесии от по 10) дона квалификации, като първите 35 двойки продължават в полуфинал А, а другите 35 в полуфинал Б. През втория ден – отново 60 дона, като от полуфинал А във финал А продължават първите 25 двойки, а от полуфинал Б – първите 5, останилите 40 двойки играят финал Б. А за третия (финалния) ден във финал А бяха предвидени 29 кръга от по 2 дона, т.е. всеки срещу всеки. “Carryover се зачита за всяка фаза. Интересна подробност е, че за първи път на европейско или световно първенство се играе без скринове; те се използваха само за финалите. Също така се играеше по новия правилник, приет на световното първенство в Шанхай през 2007. Да се надяваме този правилник скоро да бъде въведен в употреба и в България.

В нашата серия участваха 70 двойки, измежду които почти целият елит на младежкия бридж в Европа. Поляците бяха представени от 19 двойки, 8 от които играха във финал А.

Предварителните ни цели бяха две - да влезем във финал А и да натрупаме ценен опит за предстоящото световно първенство в Китай, за което взехме квота на европейското миналата година в Италия. Противно на очакванията, тръгнахме много добре, като в първата квалификационна сесия направихме 68% и завършихме първия ден на второ място със среден процент от шесте сесии 58,30. През втория ден продължихме да поддържаме прилична игра и сесия преди края на полуфиналите бяхме отново 2-ри, но последните 10 игри направихме едва 45% и влязохме във финал А на осмо място, но на малки разлики с двойките пред нас. За нещастие, третият ден беше нашият най-слаб, още в началото тръгнахме зле и гравитирахме м/у 15-та и 20-та позиция, но в последните 4 игри написахме 4 топа и финиширахме 11-ти в крайното класиране, което оправда предварителните ни цели, но, с оглед на представянето ни в квалификациите и полуфиналите, ни остави малко разочаровани.

Бих искал да благодаря от мое име и от името на другите момчета на г-н Тони Русев и г-н Кирил Даскалов, които поеха всички разходи по участието ни в шампионата.

Класирането от всички серии може да се види тук: http://eurobridge.org/competitions/08Wroclaw/Results.htm

А за тези, които се интересуват от подробности, в полския сайт www.pzbs.pl могат да се видят снимки от първенството, всички играни донове, както и фреквенциите от тях.

 

Това е призовата тройка:

 

1. F. Volcker - T. Bessis Fra

2. M. Nowosadzki - P. Wiankowski Pol

3. A. Franchi - M. Montanari Ita

 

Бърз поглед върху класиранията показва, че в челото са все страни, които отделят сериозно внимание и влагат средства в развитието на своите младежи. Надеждите ми са, че и Българската бридж федерация в близко бъдеще ще обърне внимание на подрастващото поколение и ще разработи цялостна концепция за развитието на младежкия бридж в България.

 

 

 

Назад                                                                                      Съдържание                                                                                                   Напред