B R I D G E  BG

 

Назад                                                                                      Съдържание                                                                                    Напред

 

                                                                          

Kупа на Балканските градове”  Стара Загора 2009

          

На 7 и 8 октомври 2009 в Стара Загора се проведе Отборен турнир за купата на Балканските градове, международен форум, организиран от г-н Тони Русев. Условията за игра и цялостното провеждане бяха, както винаги, отлични.

В това състезание взеха участие 12 поканени отбора. Имаше състезатели от Турция, Гърция, Сърбия, Румъния и дори Швеция. За България играха четири отбора – един от града домакин, един от Варна-Стара Загора, един бургаски и представителен дамски отбор.

Отборите бяха разделени на 2 групи, където играха 5 мача по 12 дона всеки срещу всеки. Класираните на първо и второ място от всяка група отидоха да играят два кръга нокаути за първо – четвърто място, класираните на трето и четвърто играха за пето - осмо и съответно класираните на пето и шесто място в групите – за девето – дванадесето място.

Ето резултатите след изиграване на мачовете в групите:

 

Група А:

1.     „Росеново” Бълг 97

2.     „Анкара” Турция 85

3.     „Далия – София” Бълг 75

4.     „Гьотеборг” Швеция 73

5.     „Буш – Марина” Румъния 66

6.     „Тесалоники” Гърция 50

 

Група Б:

1.     „Белград” Сърбия 100т.

2.     „Варна – Ст. З” Бълг 82

3.     „Буш – Лерумен” Румъния 70

4.     „Едирне” Турция 69

5.     „Стара Загора” Бълг 64

6.     „Буш – Чернато” Румъния 58

 

След изиграването на два кръга нокаути крайната шестица изглежда така:

1.     Белград

2.     Варна – Ст. З (Трендафилов, Иванова, Скорчев, Караиванов, Русев)

3.     Росеново (Пейчев, Барантиев, Гачев, Иванов)

4.     Анкара

5.     Буш – Лерумен

6.     Далия – София (Янева, Панчева, Ковачева, Мирчева, Михова, Митовска)

 

 

Шегичките на компютъра:

 

А дали е така ?

 

Разгледайте долното разпределение. Компютърът е категоричен – максималният договор, който се вади в посока С/Ю на пики е на трето ниво.

 

 

 

А В 10 9 7 3

 

 

 

 

К 10

 

 

 

 

10

 

 

 

 

А 9 4 2

 

 

К 6 4

 

NSEW.gif

5

Д 8

А В 9 5 4 2

Д 9 7 5 3 2

А В 8 6

10 5

К 7

 

 

Д 8 2

 

 

 

 

7 6 3

 

 

 

 

К 4

 

 

 

 

Д В 8 6 3

 

 

 

         На пръв, незадълбочен и невнимателен поглед 4♠ от Север се вадят винаги. Прилича, че Изток подарява договора още на атака. А дали е така?

         Една от най-приятните части на всеки бридж турнир е бъбренето и разборите на донове  на сладко хапване и пийване след края на дневната игра. Всички обичаме и да спорим с компютъра, когато не се сещаме веднага какво е имал предвид с анализа си. Относно горния дон - цяла маса дълго и продължително спори и обсъжда как аджеба се вкарват 4♠. Кой от вас се сети пръв? При нас беше Валя Янева. Ето нейното решение: Изток атакува Асо каро и продължава с Асо купа и купа. Сега Север е неспасяем. Ако играе Асо трефа и трефа, Изток излиза с купа и Север няма слизане на мора, за да направи импас в коза. Ако Север се опита да слезе на масата, за да завърти коза, с ход малка трефа към мора, Изток скача с Попа трефа и излиза с купа, на която Запад си чисти втората трефа и Север няма начин да се добере до масата за импаса коз.

         Какво коварство на компютъра, на масата ще умерите ли този дефанс?

 

Разказват дамите от отбор „Далия – София”:

 

3 кръг, 3 дон, зона И/З

 

 

К 9 7 6 2

 

 

Запад

Север

Изток

Юг

 

 

А В 9 5

 

 

Михова

Бьорн Х

Митовска

Бьорн Y

 

 

9 7 3

 

 

 

 

 

пас

 

 

5

 

 

1*

1♠

контра*

4♠

 

 

NSEW.gif

8 5 4

5

пас

пас

5♠

4

Д 10 7 6

6

пас

пас

пас

А К Д В 10 8 6

5 4 2

 

 

 

 

А Д В 10 9

К 8 6

Швед 3

Панчева

Швед 4

Янева

 

 

А Д В 10 3

 

 

 

 

 

1♠

 

 

К 8 3 2

 

 

2БК*

4*

пас

4♠

 

 

 

 

 

5

пас

пас

5

 

 

7 4 3 2

 

 

6

контра

пас

6♠

 

 

 

 

 

 

пас

пас

пас

 

 

Този дон е голям купон. На Запад са му раздали ръка с чисти един и половина лузера и питанка как да си изиграе картите за да постигне най-изгоден за себе си резултат.

В закрита зала Ели след като открива 1 и вижда, че анонсите стигат до нея на четвърто ниво, решава да рискува с едни начални 5 – анонс „разузнавач”. Мисли си, че с късините й в мажорите не й се вярва да я оставят, а ако я оставят – дано да е за добро... Ръката на Шуши спокойно може да е ♠хххКДВххххххх, например, знае ли човек в тези шеговити донове. А и като анонсираш по-плавно току виж си си изпросил и някоя контричка... След петте пики от шведа, Ели вече с чиста съвест си обявява 6 и каквото сабя покаже... 1370+

В открита зала шведите и далийките се дебнат. След отвора 1♠, Запад опипва почвата с 2БК – минори. Борянка е 4 – цвят и фит. На Валя много й се вика 5, ама се отказва и обявява само 4♠. Шведът си анонсира 5, Валя уведомява Боряна, че стойностите на двойката са само в мажорите с анонс 5. Запад отива на 6 и тук нервите на Боряна не издържат и тя контрира. След дълго обмисляне колко мажорни взятки могат да минат и дали е възможно партньорката й да държи козова взятка, женската интуиция на Валя сработва и тя се спасява от оборот на 6♠. Валя твърди, че е много обидена на компютъра, който е раздал на запад сек четворка купа, вместо сек Дама или сек Десятка, за да си извади Валя договорчето и да се получи двупосочен шлем „обявен и изпълнен”. 6♠ влизат без едно. 50- и 16 импа за Далия.

 

След приключване на състезанието Дон Вито покани участниците на официално закриване и коктейл, където призьорите бяха наградени, а за всички присъстващи имаше богата почерпка. Междубалканското приятелство се затвърди не само по масите за бридж, но и с многобройни наздравици, и на дансинга.

 

Всички с радост вдигнаха чаши и за здравето на малкия Велизар – новороденият син на Калин Караиванов от Варна. Да ви е жив и здрав, Калине!

 

Дамите от „Далия” използваме случая да благодарим на Дон Вито за любезната му покана да се включим в Балканската купа, на почетния председател на ББФ г-н Христо Друмев за съдействието му да посетим турнира и лично на г-н Юли Попов за наградата за „добър дебют и добро представяне”, която ни връчи. Тя се изразява в 1000 лева, с които Далийките ще посетим избран от нас турнир в страната. Изключително радостни сме, че усилията ни бяха забелязани и поощрени и се чувстваме окрилени от товаJ

 

 

Автор: Шуши

 

Назад                                                                                      Съдържание                                                                                    Напред