B R I D G E  BG

 

Назад                                                                                      Съдържание                                                                                    Напред

 

Един кръг от Пула или „Бабите на Камен"

 

Искам да ви разкажа за един кръг от двойките в Пула. Самите игри не са нищо особено, но докато ги играехме се сетих една история, която Камен ми разказа за абсолютно същата ситуация преди няколко години. Та историята на Камен в общи линии е следната: „ Камен и Борко печелят двойките в Пула предната година, а на следващата след първите 30 игри водят и то с доста сериозен аванс. Както знаете за вторите 30 игри на масата си намирате фреквенс за първите 30. Та две младеещи баби на по около 60-70 години, гримирани, с червилата, с прическите му, със скъпите дрехи и бижута, пристигат на масата си нормалните 30 минути по-рано и очевидно са разгледали класирането на противника, където се мъдри цифрата 1, след което очевидно са разгледали и снимката на 1 страница на дневния бюлетин, където отново се виждат същите имена, като победители от турнира предходната година. Едната, доста по-пъргавата баба, изчезва веднага да търси трета баба (която се явява и техен фотограф). Камен и Борко пристигат на масата в последния момент (както сме свикнали всички български двойки J), незнаейки за очакващата ги фотосесия с бабите, които греят до ушите от радост, че внуците им ще видят техни снимки с най-добрите играчи. Както Камен ми разказа, тези баби му изглеждали като на 2 по 1100 нацяло или два бързи топа за загрявка. Щрак, щрак третата баба направила бързи стотина, сто и петдесет снимки и седнала да изгледа кръга. Едната игра има нещо за познаване, което нашите не уцелват, а другата е такава, че в компетитивно анонсиране между Камен, Борко и Баба1, Баба1 лови договор на 3-то ниво с контра и когато всичко изглежда, че затихва, Баба 2 се събужда, потрива очи, оглежда съмнително анонсите и бам, анонсира 4, чистак нова боя. Контрата не закъснява и бабата броейки на пръсти свежда железните 11 ръце до 10, за да си извади игричката (аз си спомням, че през няколко маси аз изпуках две наборчета на Каменовите баби, само че от мъжки пол, на 5 за -550). Та подобни записи бабите са имали при предишното преминаване на Халеевата комета, но просто малшансът на нашите е да присъстват при повторното й преминаване.”

         Та ние с Жоро приближаваме масата си за вторите 30 игри и какво мислите, че виждам на моята? „Каменовите баби” (шансът да са същите е нищожен, но като ги гледах все едно виждах Баба1 и Баба2, само дето аверчето им с фотоапарата го нямаше L). Мозъкът ми изтръпна и си представих проклятието на Халеевата комета. На масата се мъдреше нашият фреквенс и на него също изпъкваше цифрата 1 от предишните 30 игри. Бабите ни посрещнаха усмихнати, поздравиха ни и почнаха да си тракат нещо на италиански, доколкото разбирах. Първата игра - игра номер 7, (ние сме на 4-та маса и започваме със 7/8) е следната: Бабите имат 28 балансирани, стигат си 3БК (най-нормалнияt договор, изигран в 122 от 140 записа) и ни правят 10 ръце за 20.34%, като DEEP FINESSE дава минимакс 12 ръце - 1440. Бабите изглеждаха като топ и топ си бяха (но пък бяха супер доволни, бяха извадили играта, че и добро си имаха).

 

Deep finesse: makeable tricks

 

БК

 

 

БК

N

12

9

11

9

11

 

E

1

3

2

3

1

S

12

9

11

9

11

 

W

1

3

2

3

1

Minimax: 6БК N, +1440

 

         Втората игра (8) Жоро (Запад) ги започва с 1, 2 е дясната на мен баба, аз пас, 2БК южната баба и олпас. Атаката на партнера е 4-ка каро за х от мора, дама от мен и поп от декларанта. Следва „ловене на сек поп трефа в мен” (малка трефа за асото?!?...”safety play” J), Жоро се лови на двойния гимнастик на импас и пробива карите с малка. Бабата дърпа трефите, на които Жоро остава по асо купа и 4 кари метър (на попа пика, който партнерът чисти никой не обръща внимание) и когато идва време да се обяви белота купа, дефансът е клейм без 1 J (83,18% за нас). Бабата се тресна по челото толкова силно, че чак се притесних да не й стане нещо и почна да говори със скорост 5000 думи в минута, като се долавяше отчетливо ”porka mizeria” ,”stupida”… ”santa simplicita”… J J J J J (за -120 взимахме 52.46, а за минус 150 -29.93%).

        

Дон 8. Раздава Запад. Без зони:

 

 

A 8 5 4

 

 

 

 

K 4

 

 

 

 

8

 

 

 

 

A В 7 6 3 2

 

 

К

NSEW.gif

Д 9 7 6 3 2

А В 10 7

6 3 2

А 7 5 4 3 2

Д 10 9

К 10

9

 

 

В 10

 

 

 

 

Д 9 8 5

 

 

 

 

К В 6

 

 

 

 

Д 8 5 4

 

 

 

 

Deep finesse: makeable tricks

 

БК

 

 

БК

N

9

5

5

4

10

 

E

4

7

7

8

3

S

9

5

6

4

10

 

W

4

8

7

9

3

Minimax: 4x W, +100

 

От където и да го погледна, кометата мина далече от хотел „ИСТРИЯ”, а ние след още няколко срещи (успешни) с „Бабите на Камен” и след доста добра игра (и да сбъркаме няма кой от нас да разбере J) се добрахме до купата на победителите.

Ако някой не е ходил на този турнир и има тази възможност - не бива да я пропилява (много баби, много нещо)!

 

Автор: Кир40 Мариновски

 

Назад                                                                                      Съдържание                                                                                    Напред